Ok dzisiaj przepis, który znalazłam tutaj. Akurat miałam wielką chęć na zupę pieczarkową.
ZUPA PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI
Jak na załączonym obrazku widać potrzebować będziemy:
- mielone mięsko (oryginał mówi, że z indyka, ale niestety nie miałam takiego pod ręką) - 300g
- marchewka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- pieczarki - 200g
- ser żółty ( u mnie gouda) - 200g
- jajko - 1 szt.
- bulion (drobiowy) - 6 szkl.
- bułka tarta - 1 łyżka
- mąka - 1 łyżka
- masło - 2 łyżki
- olej - 2 łyżki
- przyprawy - gałka muszkatołowa, pieprz, (ewentualnie sól z której ja juz dawno zrezygnowałam).
Przygotowanie:
1. W garnku w którym gotować będziemy cała naszą zupę rozpuszczamy masło i przez 2 minuty smażymy pokrojoną w kosteczkę marchew i cebulę.
2. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy co chwile mieszając kolejne 2 minuty.
3. Oprószamy wszystko mąką i dodajemy mieszając bulion. Przykrywamy i gotujemy tak przez 25 minut.
4. W tym czasie mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem i przyprawami. Porządnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki (mi jak zwykle wyszły całkiem spore, ale to szczegół), a następnie smażymy na oleju.
5. Dodajemy starty ser i mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pulpeciki.
Gotowe!
Smacznego!
いただきます (itadakimasu)
PS. Sama zupa była pyszna! Jednak chyba złym pomysłem było zamienienie mięsa drobiowego na wieprzowe. Osobiście czułam, że coś jest nie do końca tak w smaku klopsików.
Macie może dla mnie jakieś ciekawe przepisy do wypróbowania?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz